To do & not to do, met een PICC-lijn.

Krijg je binnenkort chemotherapie of heb je om andere reden een PICC- lijn geadviseerd gekregen in het ziekenhuis? Dan heb je misschien wat vragen. Vragen als, mag ik douchen? Kan ik met de PICC- lijn zwemmen? Kan ik blijven “haken” in mijn slaap? 

Daarom in deze blog even de “does and don’ts” op een rijtje. Eerst gaan we even terug naar het plaatsen van PICClijn.

Waarom een PICC-lijn? 

Een PICC- lijn voorkomt dat je vaten in je arm onnodig beschadigd raken door chemotherapie of andere irriterende vloeistof. Het grootste voordeel is wel dat je niet meer geprikt hoeft te worden. 

Hoe gaat het plaatsen van een PICC- lijn?

Het plaatsen van een PICC- lijn valt vaak erg mee. Het is wel een steriel gebeuren dus voordat het echte werk begint wordt alles steriel afgedekt. E wordt goed voor gezorgd dat de PICC- lijn niet in contact komt met niet steriele zaken. Dit is voor jou belangrijk want het slangetje gaat direct je bloedbaan in dus is het zaak dit zo steriel mogelijk te doen. Het aanprikken van het bloedvat gaat onder begeleiding van een echo apparaat. Zo weet de arts of verpleegkundige precies waar ze een klein prikje moet geven. Daarna krijg je vaak een lokale verdoving zodat je van het inschuiven van de katheter huls niets voelt. 

pastedGraphic.png

Tijdens het omhoog schuiven van het dunne plastic slangetje in de bloedbaan zal je gevraagd worden om even je hoofd te draaien en je kin naar beneden te kantelen. Zo wordt het slangetje snel naar de juiste plek geleid. Als het slangetje vlak boven het hart is, is hij ver genoeg en is het bijna klaar. Om zeker te weten dat hij goed zit wordt er een controle foto gemaakt.

Al met al is het vaak met een halfuurtje helemaal klaar. Je hebt dan nog een drukverbandje om de insteek opening om te zorgen dat het netjes dicht blijft. Deze mag er naar een uurtje af, soms duurt het wat langer. 

Ready, steady, GO!  

Voor het toedienen van medicatie/ IV-therapie hoeft de verpleegkundige enkel het plastic dopje te verwijderen, het aansluitstukje goed schoon te maken met alcohol en de medicatie aan te sluiten met infuuspomp of toe te dienen via een spuit. Je voelt er niks van. Als de toediening klaar is moet de lijn even doorgespoeld worden zodat hij van binnen weer schoon is en het vormen van klontjes wordt voorkomen. 

Ook als de PICC- lijn een poosje niet wordt gebruikt moet dit elke week even gebeuren. Dit kan samen met het verwisselen van het doorzichtige folie. De pleister die de PICC- lijn op z’n plek houd hoeft maar eens in de 3 weken verschoont te worden maar hij mag niet nat of vies worden. Zodra dat het geval is moet je even aan de bel trekken. 

Kan ik douchen? 

Wear to Care heeft onderzocht hoe het is om te douchen met een PICC -lijn en welke hulpmiddelen wel en niet werken. Zie hiervoor het blog: douchen met een PICC- lijn.  

Je mag douchen met een PICC- lijn maar er mag geen water onder het verband komen, de lijn moet altijd droog blijven. Omdat je echt geen infectie wil of ander gedoe met de lijn is het heel belangrijk dat je daarop let. 

Mag ik zwemmen met een PICC lijn? 

Net als bij douchen geldt de regel dat de lijn nooit in contact mag komen met zwem water. Vooral zwembadwater levert een potentieel risico op infectie. Je kunt je voorstellen dat het af te raden is dit risico te nemen. Ben je een fanatieke zwemmer? Overleg dan met je arts of een port a cath niet een betere oplossing voor je is. Er bestaan special zwemcovers maar wij vinden het medische risico té groot om deze te promoten.

Kan ik blijven haken in mijn slaap of tijdens het sporten? 

Je moet weten dat de fixatie pleister de PICC- lijn goed op zijn plek houdt. Deze pleister is erg sterk en bovendien nog eens afdekt met steriel folie. De slangetjes die uit de folie steken kun je omwinden met een verbandje. Er zijn speciale covers ontworpen PICC lijn mee af de dekken. 
Let op als je zelf een verbandje om je arm draait, dat dit nooit te strak mag zitten. Als je het bloedvat afdrukt kan er mogelijk een bloedklontje in het vat ontstaan, trombose. 

Als je dus iets om je arm windt of trekt zorg dan dat dit 4-way stretch is en in de juiste maat. 

Kan ik geprikt worden aan de PICC-lijn zijde?

Nee dat is niet verstandig. Neem indien mogelijk de andere arm óf overleg of er een bloedsample uit de PICC- lijn genomen kan worden

Mag er bloeddruk gemeten worden aan de PICC-lijn zijde? 

Nee (!) Neem de andere arm, door druk op het bloedvat waar de katheter in zit op te voeren verhoogt de kans op trombose.

In case of emergency.. ICE

Het is logisch dat je graag wilt dat, indien er iets met je is, een zorgverlener weet dat je een PICC lijn hebt en waarom dat is. 

Het geeft een veilig  gevoel als je deze gegevens bij je kunt dragen als je op pad gaat. Juist bewegen, wandelen, sporten draagt bij aan een beter gevoel dus laat je dat niet ontnemen door bezorgdheid. 

De PICC-lijn care covers van Wear to Care bevatten een ICE pocket. Hierin kun je een kaartje opbergen met je gegevens, wie te bellen bij nood, welke behandelaar je hebt enz. 

ICE is een internationaal beeldmerk wat welke zorgverlener herkend. Je kunt onder deze naam ook je gegevens in je telefoon zetten of in je portemonnee stoppen. 

pastedGraphic_1.png
Translate »