Waarom júist een PICClijn douche cover de juiste maat moet hebben
Je kunt een aantal dingen zélf doen om de kans op complicaties te verkleinen. Een juiste maatkeuze van hulpmiddelen en het voorkomen van teveel druk op de arm zijn er al twee.
In dit blog kun je lezen waarom het zo belangrijk is dat een (douche)-cover écht de juiste maat moet hebben.
Om dat uit te leggen moeten we een klein stukje anatomie behandelen. Nee hoor, het wordt niet ingewikkeld je kunt gerust doorlezen..
Anatomie en de PICClijn
De PICClijn is een hol slangetje. Het slangetje wordt ingeschoven in een bloedvat. Niet elk bloedvat is even groot. Er zijn grotere en kleinere bloedvaten. De arts kiest een bloedvat die zo ruim mogelijk is. De meest gebruikte heeft de naam Basilica. Die ligt aan de binnenzijde van je bovenarm. Daarnaast kiest de arts een PICClijn die een zo klein mogelijke diameter heeft. Waarom? Je kunt je voorstellen dat er een hol slangetje (de PICClijn) in een holle ader ligt er moet ruimte overblijven voor het bloed om te blijven stromen. Door het slangetje, de PICClijn, gaat chemotherapie, antibiotica, TPV.. noem maar op.
Doordat het slangetje vlak boven het hart stopt komt de vloeistof er daar in één keer uit. Zo kan de vloeistof je bloedvat niet irriteren of erger nog, stuk maken.
Om ook nog bloed door het bloedvat te laten lopen is het van belang dat er tussen het slangetje en de wand van het bloedvat dus nog ruimte is. Deze ruimte is nodig om bloed langs het slangetje te laten lopen.
Kun je het een beetje voor je zien wat we proberen uit te leggen?



Nu je dit weet, kun je je voorstellen hoe weinig ruimte er is tussen de wand van het bloedvat en de PICClijn die erin geschoven zit..
Als er druk op de wand van het bloedvat komt van buitenaf kan er een probleem ontstaan.
Je hoeft niet direct bang te zijn, de wand van het bloedvat is best sterk maar… als er lang druk op staat, druk je als het ware de opening tussen bloedvatwand en PICClijn dicht.
Je kunt je wellicht inbeelden nu dat er dan een verstopping kan ontstaan als het bloed niet door kan stromen.
Dit gebeurt niet na 1 minuut maar het is een risico wat je niet moet willen nemen. Het gevolg van de opstopping is dat er een bloedklontje ontstaat waardoor het bloedvat verstopt raakt. Dit noemen ze Trombose.
Waar we met dit verhaal naartoe willen komt nu: het kiezen van de juiste maat douche cover is om deze reden erg van belang hij mag nooit afknellen.
Waarom juist bij douche covers een te kleine maat trombose risico geeft.
Juist bij douche covers is de druk niet verdeeld over de hele bovenarm maar is er sprake van een afsluitrand boven aan ter hoogte van de bovenarm. Er ontstaat als het ware een “piekbelasting”. Om deze reden is de juiste maat keuze voor je eigen veiligheid heel belangrijk. Hij mag nooit té strak zitten.
Een “one size fits all “aanbieding uit een ver land (of uit eigen land geïmporteerde versie) is dus een matige tot slechte keuze. Ik hoor je denken: “ja,ja.. dat zeggen jullie zeker om de concurrentie te bestrijden”. Nee dus. Het is onze passie om patiënten van goed advies te voorzien, ons hart ligt bij de patiënt én bij onze UnderCover PICC covers. De mouwtjes in frisse kleuren met ruimte voor het lumen die we zelf ontworpen hebben. De nieuw ontworpen IV Care lijn met kleding die ruimte biedt voor je IV lijn is ons nieuwe project waar ons hart sneller van gaat kloppen.
De douche covers doen we “erbij”, gewoon omdat het handig is om alles in 1 webshop te hebben. In onze webshop kun je, om de hierboven uitgelegde veiligheidsredenen, kiezen uit 3 maten douchecovers:
SMALL Is geschikt tot een bovenarm omvang van max 30 cm
MEDIUM is geschikt voor bovenarm omtrek 30 t/m 38 cm
LARGE is geschikt voor bovenarm omtrek 39 t/m 50 cm
Onze missie
Onze missie is om patiënten van de juiste materialen en het juiste advies te voorzien. Door dit blog hopen we dat voor jou te hebben gedaan bij het kiezen van de juiste douchecover.
Ons familie bedrijf bestaat enkel uit medisch geschoolde medewerkers, de één met wel 40 jaar ervaring in het vak de ander net 3 jaar afgestudeerd. Dat is de reden dat we net even verder kijken dan onze neus lang is. Iets met “compassie”… Daar hoort dit blog bij.
Hebben we je hiermee kunnen helpen?
In een volgend blog gaan we in op datgene wat je nog meer zélf kunt doen om de kans op complicaties bij je PICClijn te verkleinen.