Mag je kiezen voor een PICC-lijn?

To PICC or not to PICC..?

Krijg je binnenkort chemotherapie of heb je om andere reden een PICC lijn geadviseerd gekregen of mag je kiezen of je wel of geen PICC-lijn wilt? Dan heb je misschien wat vragen. Vragen als, mag ik douchen? Kan ik met de PICC lijn zwemmen? Kan ik blijven “haken” in mijn slaap?
Daarom in deze blog even de “does and don’ts” op een rijtje.

Waarom een PICC-lijn?

Een PICC-lijn voorkomt dat je bloedvat je arm onnodig beschadigd raken door chemotherapie of andere irriterende vloeistof. Het grootste voordeel is wel dat je niet meer iedere kuur geprikt hoeft te worden.

Hoe gaat het plaatsen van een PICC lijn?

Het plaatsen van een PICC lijn valt vaak erg mee, de wijze waarop het gebeurt wissels een beetje per ziekenhuis. Het is wel altijd een steriel gebeuren dus voordat het echte werk begint wordt alles steriel afgedekt. E wordt goed voor gezorgd dat de PICC lijn niet in contact komt met onsteriele zaken. Dit is voor jou belangrijk want het slangetje gaat direct je bloedbaan in dus is het zaak dit zo steriel mogelijk te doen. De grote ader waar de lijn in geschoven wordt zal aangeprikt worden om een weg te maken voor de lijn. 

Tijdens het omhoog schuiven van het dunne plastic slangetje in de bloedbaan zal je gevraagd worden om even je hoofd te draaien en je kun naar beneden te kantelen. Zo wordt het slangetje snel naar de juiste plek geleid. Als het slangetje vlak boven het hart is, is hij ver genoeg en is het bijna klaar. Om zeker te weten dat hij goed zit wordt er een controle foto gemaakt.
Al met al is het vaak met een halfuurtje helemaal klaar. Je hebt dan soms nog een drukverbandje om de insteek opening om te zorgen dat het netjes dicht blijft. Deze mag er na een uurtje af, soms duurt het wat langer. Niet altijd is het nodig om een drukverband aan te leggen dat ligt aan de situatie. 

Klaar voor de start..

Voor het toedienen van medicatie/ IV-therapie hoeft de verpleegkundige enkel het plastic dopje te verwijderen, het aansluitstukje goed schoon te maken met alcohol en de medicatie aan te sluiten met infuuspomp of toe te dienen via een spuit. Je voelt er niks van. Als de toediening klaar is moet de lijn even doorgespoeld worden zodat hij van binnen weer schoon is en het vormen van klontjes wordt voorkomen.
Ook als de PICC lijn een poosje niet wordt gebruikt moet dit ook met regelmaat gebeuren *. Soms komt hiervoor de thuiszorg bij je thuis. Dit kan samen met het verwisselen van het doorzichtige folie. De pleister die de PICC lijn op z’n plek houdt wordt dan ook verschoond, hij mag niet nat of vies worden. Zodra dat het geval is moet je even aan de bel trekken.

Kan ik douchen?

Wear To Care heeft onderzocht hoe het is om te douchen met een PICC lijn en welke hulpmiddelen wel en niet werken. Zie hiervoor het blog: douchen met een PICC lijn.
Je mag douchen met een PICC lijn maar er mag geen water onder de transparante folie komen, de insteek plek van lijn moet altijd droog blijven. Omdat je echt geen infectie wilt of ander gedoe met de lijn is het heel belangrijk dat je daarop let. De juiste maatvoering van een douche cover is dan ook belangrijk. Meet de arm en kijk in het schema. Wist je dat wij douchecovers bieden die de hand vrij houden zodat je lekker met 2 handen je haren kunt wassen?

Mag ik zwemmen met een PICC lijn?

Net als bij douchen geldt de regel dat de lijn nooit in contact mag komen met zwem water. Vooral zwembadwater levert een potentieel risico op infectie. Je kunt je voorstellen dat het af te raden is dit risico te nemen. Ben je een fanatieke zwemmer? Overleg dan met je arts of een port a cath niet een betere oplossing voor je is. Speciale zwem covers bestaan maar wij raden ze af in verband met een te hoog risico of infectie door zwembad water bij lekken of verkeerde maatvoering.

Kan ik blijven haken in mijn slaap of tijdens het sporten?

Je moet weten dat de speciale fixatie pleister de PICC-lijn goed op zijn plek houdt. Deze pleister is erg sterk en bovendien nog eens afdekt met steriel folie. De slangetjes die uit de folie steken kun je opruimen in onze Care cover. Zo voorkom je dat ze knikken of beschadigen en de hele plaatsing van de lijn opnieuw moet. 
Let op, als je zelf een verbandje om je arm draait dat dit nooit te strak mag zitten. Als je het bloedvat afdrukt waar de lijn in zit kan er mogelijk een bloedklontje in het vat ontstaan, dat heet trombose.
Als je dus iets om je arm wind zorg dan dat dit 4-way stretch is en in de juiste maat.

In case of emergency.. ICE

Het is logisch dat je graag wilt dat, indien er iets met je is, een zorgverlener weet dat je een PICC- lijn hebt en waarom dat is of in welk ziekenhuis je zorg ontvangt.
Het geeft een veilig gevoel als je deze gegevens bij je kunt dragen als je op pad gaat. Juist bewegen, wandelen en sporten draagt bij aan een beter gevoel en herstel dus laat je dat niet ontnemen door bezorgdheid.
Onze Care covers bevatten een ICE pocket. Hierin kun je een kaartje opbergen met je gegevens, wie te bellen bij nood, welke behandelaar je hebt enz.
ICE is een internationaal beeldmerk wat door elke zorgverlener wordt herkend. Je kunt onder deze naam ook je gegevens in je telefoon zetten of in je portemonnee stoppen.

Kiezen wat voor jou het beste is, is niet altijd makkelijk. Met deze uitleg hopen we dat je wat meer informatie hebt om de keuze te kunnen maken.

* N.B. De werkwijze bij het plaatsen van de lijn als ook het verschonen van de pleisters kan per ziekenhuis of thuiszorg organisatie verschillen. 

Translate »